Fillers zijn een middel dat in de huid wordt geïnjecteerd. Fillers vullen de delen in je huid op en beïnvloeden de spieren niet – botox doet dit wel. Fillers worden vooral gebruikt om de lippen en wangen op te vullen, maar ze worden tegenwoordig ook gebruikt op andere lichaamsdelen, zoals oorlellen, tepels en knieën. Tegenwoordig zijn permanente fillers verboden in Nederland en wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van tijdelijke fillers. Het middel heeft voor- en nadelen. Deze worden hieronder toegelicht.
Voordelen fillers
Uitstraling
Fillers geven je weer een frisse, jeugdige uitstraling. Als je last hebt van een boos of vermoeid uitziende blik, zijn fillers een uitkomst. Naarmate je ouder wordt, verslapt je huid en gaat het door de zwaartekracht hangen. Deze huidverslappingen veroorzaken rimpels. Met fillers worden deze rimpels weggewerkt en diepe groeven in je huid worden opgevuld. Ze bieden weer stevigheid aan je huid, zodat je weer strakke contouren krijgt. Ook zijn fillers een ideaal middel om je lippen het juiste volume te geven.
Direct effect
Waar je bij botox enkele dagen moet wachten voor je verschil ziet, geven hyaluronzuurfillers direct effect. Bij Radiesse wordt het aanmaken van collageen gestimuleerd. Bij dit soort fillers kan het enkele dagen duren voor je resultaat ziet.
Niet pijnlijk
Het injecteren van fillers is meestal niet erg pijnlijk. Een fillerbehandeling met behulp van een canule is bijvoorbeeld beduidend minder pijnlijk dan een behandeling met een gewone naald. Een canule is een stompe naald. Hiermee wordt voorkomen dat er weefsel of bloedvaten beschadigd raken. Zo wordt de kans op blauwe plekken verkleind. Ook vult een injectie met behulp van een canule een groter deel van het gezicht op.
Veilig
In Nederland werken gecertificeerde artsen alleen maar met veilige fillers. Onveilige, permanente fillers zijn namelijk verboden. Deze waren niet te corrigeren en gaven problemen op de lange termijn, zoals ontstekingen en infecties. Cosmetisch artsen die aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) gebruiken alleen maar veilige, tijdelijke fillers. Controleer dus altijd bij een kliniek of deze is aangesloten bij de NVCG.
Nadelen fillers
Bijwerkingen
Fillers geven vaak blauwe plekken. Dit kan redelijk worden verminderd door het gebruik van canules, ofwel stompe naalden. Vraag je cosmetisch arts welke naalden hij of zij gebruikt. Ook is er een kans op zwellingen, een rode huid of bultjes. Meestal verdwijnen deze bijwerkingen binnen enkele dagen.
Resultaat kan tegenvallen
Soms kan het resultaat van fillers tegenvallen. Er kan bijvoorbeeld te veel van het middel worden ingespoten, waardoor het resultaat onnatuurlijk is. Dit kan overigens worden verholpen wanneer gebruik is gemaakt van hyaluronzuurfillers. De stoffen in dit middel komen van nature al in je lichaam voor. Deze kunnen worden opgelost – een proces dat hyaluronidase wordt genoemd.
Tijdelijk effect
Het effect van fillers is tijdelijk. De behandeling moet meestal na 6 tot 12 maanden worden herhaald. Hoewel dit vaak wordt gezien als een nadeel, kan je dit ook zien als een voordeel. Hoe langer een stof werkzaam is, hoe groter de kans op complicaties. Doordat tijdelijk fillers biologisch afbreekbaar zijn, is de kans op complicaties zeer gering.